Z jabłkiem na TY
„Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko”
Jabłka!!! O tej porze roku na straganach widzimy sterty zielonych, żółtych, czerwonych jabłek. Istnieje około 20 gatunków tego owocu. Każdy ma ten swój ulubiony. Jedni słodkie i twarde, inni natomiast miękkie i kwaskowate. Pamiętajmy o właściwościach jabłek, gdy szukamy ich do przetworzenia. Jabłka można jeść prosto z drzewa albo od razu po zakupie. Pamiętaj, że jeśli kupujesz jabłko w supermarkecie zawsze dobrze je wyszoruj przed spożyciem, ponieważ takie owoce są opryskane konserwantami, by się wolniej psuły oraz woskami by pięknie wyglądały. Starajmy się jednak nabywać produkty prosto od producenta lub w sprawdzonym bazarku. Można nawet pokusić się o poszukanie jakiego gospodarza, który sprzeda nam owoce bez konserwantów (a przy okazji możemy kupić jeszcze jakieś owoce lub warzywa). Możemy wykorzystać je do kompotów, sałatek, surówek, jako dodatek do potraw mięsnych oraz element deserów. Musy, galaretki, ciasta czy po prostu zapiekane w piekarniku - jabłka są przepyszne w każdej postaci.
Wybieraj twarde, nieuszkodzone, ciężkie, w naturalnym kolorze, lekko pachnące, nie nadpsute. W miarę możliwości zjadaj owoce ze skórką, bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej witamin. Jeśli jednak masz kłopoty z żołądkiem to zawsze obieraj cieniutko jabłko. A gdy już przygotowujesz jakieś przetwory (by zachować witaminy) dodaj trochę soku z cytryny lub przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
100 g jabłka dostarcza 50 kcal, 0,4 g białka, 0,4 g tłuszczu, 12,1 g węglowodanów oraz 2 g błonnika. Poza tym zawiera pektyny, które oczyszczają nasz organizm i wskazane przy biegunkach. Zawiera witaminę C, która o tej porze roku jest Nam bardzo potrzebna, ponieważ wpływa korzystnie na naszą odporność oraz witaminy z grupy B. Jest także bogactwem przeciwutleniaczy. Posiada również różnorodne sole mineralne (potas, sód, magnez, fosfor, ...). Jabłko posiada niski indeks glikemiczny dlatego polecane jest osobą chorującym na cukrzycę.
Przedstawiłam jabłko z jak najlepszej strony, wiec mam nadzieje, że teraz bez wahania będziecie je kupować. Wkrótce na blogu ukażą się pyszne przepisy z jabłkiem w roli głównej. Sięgajmy po jabłka jak najczęściej, eksperymentujmy z odmianami, bo to skarbnica witamin i składników odżywczych :-) :-)
Jabłka!!! O tej porze roku na straganach widzimy sterty zielonych, żółtych, czerwonych jabłek. Istnieje około 20 gatunków tego owocu. Każdy ma ten swój ulubiony. Jedni słodkie i twarde, inni natomiast miękkie i kwaskowate. Pamiętajmy o właściwościach jabłek, gdy szukamy ich do przetworzenia. Jabłka można jeść prosto z drzewa albo od razu po zakupie. Pamiętaj, że jeśli kupujesz jabłko w supermarkecie zawsze dobrze je wyszoruj przed spożyciem, ponieważ takie owoce są opryskane konserwantami, by się wolniej psuły oraz woskami by pięknie wyglądały. Starajmy się jednak nabywać produkty prosto od producenta lub w sprawdzonym bazarku. Można nawet pokusić się o poszukanie jakiego gospodarza, który sprzeda nam owoce bez konserwantów (a przy okazji możemy kupić jeszcze jakieś owoce lub warzywa). Możemy wykorzystać je do kompotów, sałatek, surówek, jako dodatek do potraw mięsnych oraz element deserów. Musy, galaretki, ciasta czy po prostu zapiekane w piekarniku - jabłka są przepyszne w każdej postaci.
Wybieraj twarde, nieuszkodzone, ciężkie, w naturalnym kolorze, lekko pachnące, nie nadpsute. W miarę możliwości zjadaj owoce ze skórką, bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej witamin. Jeśli jednak masz kłopoty z żołądkiem to zawsze obieraj cieniutko jabłko. A gdy już przygotowujesz jakieś przetwory (by zachować witaminy) dodaj trochę soku z cytryny lub przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
100 g jabłka dostarcza 50 kcal, 0,4 g białka, 0,4 g tłuszczu, 12,1 g węglowodanów oraz 2 g błonnika. Poza tym zawiera pektyny, które oczyszczają nasz organizm i wskazane przy biegunkach. Zawiera witaminę C, która o tej porze roku jest Nam bardzo potrzebna, ponieważ wpływa korzystnie na naszą odporność oraz witaminy z grupy B. Jest także bogactwem przeciwutleniaczy. Posiada również różnorodne sole mineralne (potas, sód, magnez, fosfor, ...). Jabłko posiada niski indeks glikemiczny dlatego polecane jest osobą chorującym na cukrzycę.
Przedstawiłam jabłko z jak najlepszej strony, wiec mam nadzieje, że teraz bez wahania będziecie je kupować. Wkrótce na blogu ukażą się pyszne przepisy z jabłkiem w roli głównej. Sięgajmy po jabłka jak najczęściej, eksperymentujmy z odmianami, bo to skarbnica witamin i składników odżywczych :-) :-)
Komentarze
Prześlij komentarz