Łososiowa pasta

Hej 😊 Jak często jesz rybę?🐟 W naszej tradycji bardzo mało jadamy ryby. Najczęściej chyba w piątek i to nie zawsze. A to błąd! Ryby dostarczają nam korzystnych dla nas kwasów tłuszczowych i minerałów. Według badań w ubiegłym roku przeciętny Polak zjadł 12,48 kg ryb. Niestety jest to spadek w porównaniu do poprzednich lat. Wykazano również, że spadło spożycie dorszy oraz łososia. Natomiast wzrosła ilość spożywanych makreli i morszczuka. 🐟Jeśli chodzi o spożycie to na wysokim miejscu znajdują śledzie oraz mintaj. Ale co będę Was zanudzać jakimiś danymi, czas na przepis😉.

  Składniki:
  • Łosoś wędzony ok. 120g
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • zielona cebulka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Rybę obieramy i rozdrabiamy. Dodajemy chrzan oraz jogurt. Kroimy zieloną cebulkę i dodajemy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.😊




Komentarze

Popularne posty