Potrawka warzywna
Witam, ostatnio trochę leniuchowałam z przepisami, ale teraz postaram się to nadrobić ;-) Dziś przepis na szybko, taki który akurat często robię w domu. Podstawowe składniki w każdej kuchni, a przy okazji można spożytkować na przykład resztki z obiadu. W te ostatnie letnie dni stawiajmy na warzywa i owoce. Mamy ich w tym czasie tak dużo.
Składniki: (na 2 porcje)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 cukini
2 pomidory
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki ugotowanego ryżu
1 łyżka pasty paprykowo-bakłażanowej AJVAR
2 plastry sera feta
sól
pieprz
papryka
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, cebule i czosnek obieramy oraz kroimy z plastry. Na oleju dusimy czosnek i cebulkę, w między czasie kroimy resztę warzyw. Ja pomidory i paprykę kroiłam w kostkę, a cukinie na plasterki. Nasiona z cukinii usuwamy. Dodajemy wszystkie warzywa i dusimy około 10 minut. następnie dodajemy ugotowany ryż i łyżkę pasty. Następnie doprawiamy sola, pieprzem oraz papryką. Wykładamy na talerz i posypujemy serem feta ;-) Smacznego :-)
Do takiego dania można również dodać resztki mięsa, pieczeni lub ryby, które zostały nam z obiadu.
Składniki: (na 2 porcje)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 cukini
2 pomidory
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki ugotowanego ryżu
1 łyżka pasty paprykowo-bakłażanowej AJVAR
2 plastry sera feta
sól
pieprz
papryka
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, cebule i czosnek obieramy oraz kroimy z plastry. Na oleju dusimy czosnek i cebulkę, w między czasie kroimy resztę warzyw. Ja pomidory i paprykę kroiłam w kostkę, a cukinie na plasterki. Nasiona z cukinii usuwamy. Dodajemy wszystkie warzywa i dusimy około 10 minut. następnie dodajemy ugotowany ryż i łyżkę pasty. Następnie doprawiamy sola, pieprzem oraz papryką. Wykładamy na talerz i posypujemy serem feta ;-) Smacznego :-)
Do takiego dania można również dodać resztki mięsa, pieczeni lub ryby, które zostały nam z obiadu.
Komentarze
Prześlij komentarz