Zrób to sam - ocet jabłkowy

Witaj, jesienna aura oraz dary tej pory roku skłoniły mnie do wytworzenia własnego octu jabłkowego. Tak naprawdę jest to banalnie proste, potrzebne jest tylko odrobina chęci i czas. Aby wykonać taki ocet potrzebne są nam jabłka, ale nie trzeba wykorzystywać całych jabłek. Możesz wykorzystać obierki z jabłek (skórka, gniazda nasienne, pozbawione szypułek), które przygotowałeś na szarlotkę albo coś innego. Takie obierki wkładamy do słoika i zalewamy zimną przegotowaną wodą i dodajemy około 1 łyżkę miodu lub cukru. Na tak przygotowany ocet  nakładamy gazę i szczelnie zamykamy gumką recepturką, aby nie dostały się tam żadne muszki. Pozostawiamy na 2 / 3 tygodnie, zanim rozlejesz ocet spróbuj go, ponieważ może wymagać więcej czasu. Gdy smak odpowiada octu jabłkowemu, przecedzamy przez sito i przelewamy do butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu. Ocet możemy wykorzystać do potraw: mięs, sałatek, zup lub marynat.



Komentarze

Popularne posty