Deser z komosą ryżową
Witajcie :-)
W ostatnim czasie dużo słyszałam o komosie ryżowej i jej świetnych właściwościach, więc postanowiłam kupić. Długo zastanawiałam się nad tym co mogę z niej zrobić, aż wpadł mi do głowy pomysł. I właśnie teraz się nim z Wami podzielę. Jest to zdrowy i smaczny przepis na deser (wypróbowałam na rodzinie i byli zachwyceni) ;-)

Co będzie potrzebne: (przepis na 6 porcji)
Jak go zrobić?
Ugotować komosę ryżową do miękkości, odcedzić. Zostawić do wystygnięcia. Dodać kakao i miód - można zmiksować, ale nie jest to konieczne. Gotową masę układamy na dnie szklanki. Następnie nakładamy warstwę serka homogenizowanego. Później przygotowujemy ostatnią warstwę, czyli zmiksowane wszystkie owoce z sokiem z cytryny. Przygotowany mus układamy na wierzch deseru. Można jeszcze posypać wiórkami kokosowymi lub kawałkami orzechów. I już gotowe :-)
Co dostarcza (1 porcja):
W ostatnim czasie dużo słyszałam o komosie ryżowej i jej świetnych właściwościach, więc postanowiłam kupić. Długo zastanawiałam się nad tym co mogę z niej zrobić, aż wpadł mi do głowy pomysł. I właśnie teraz się nim z Wami podzielę. Jest to zdrowy i smaczny przepis na deser (wypróbowałam na rodzinie i byli zachwyceni) ;-)
Co będzie potrzebne: (przepis na 6 porcji)
- około 125 g komosy ryżowej
- 1 łyżka miodu (15g)
- 1 łyżka kakao (12 g)
- kubek serka homogenizowanego naturalnego ok. 400g
- 1 banan (200 g)
- 2 śliwki (140 g)
- 1 brzoskwinia (160 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak go zrobić?
Ugotować komosę ryżową do miękkości, odcedzić. Zostawić do wystygnięcia. Dodać kakao i miód - można zmiksować, ale nie jest to konieczne. Gotową masę układamy na dnie szklanki. Następnie nakładamy warstwę serka homogenizowanego. Później przygotowujemy ostatnią warstwę, czyli zmiksowane wszystkie owoce z sokiem z cytryny. Przygotowany mus układamy na wierzch deseru. Można jeszcze posypać wiórkami kokosowymi lub kawałkami orzechów. I już gotowe :-)
Co dostarcza (1 porcja):
- Energia :254 kcal
- Białko: 12,6 g
- Tłuszcz: 8,9 g
- Węglowodany: 30,9 g
- Błonnik: 3,02 g
Komentarze
Prześlij komentarz