Placuszki z komosy ryżowej
Ostatnio zdarza mi się ugotować czegoś za dużo, a później zostaje i szkoda mi jest wyrzucić. W końcu dbam o to, aby nie marnować jedzenia ,więc staram się je zużyć w jakiejś innej potrawie. Przedstawiam wam dziś kolejny przepis, który powstał właśnie w taki sposób. Metodą prób i błędów wreszcie udało się.

Co jest potrzebne (przepis na 2 porcje)
Blendowanego lub rozgniecionego widelcem banan dodajemy do kaszy. Poza tym jeszcze jajko, wodę, mąkę i cukier z prawdziwą wanilią (można go zrobić samemu w domu). Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni formujemy i smażymy placuszki. Podajemy z jogurtem, malinami i nasionami słonecznika. Możesz również podawać z innymi twoimi ulubionymi dodatkami ;-)
Energia: 377 kcal
Białko: 23,5 g
Tłuszcz: 8,86 g
Węglowodany: 59,45 g
Błonnik: 7,8 g
Co jest potrzebne (przepis na 2 porcje)
- około 5 łyżek ugotowanej komosy ryżowej
- 1 jajko
- 1 banan
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mąki razowej
- szczypta cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (można dodać swoje ulubione przyprawy)
- olej do smażenia (dosłownie odrobina by patelnie nie była sucha)
Blendowanego lub rozgniecionego widelcem banan dodajemy do kaszy. Poza tym jeszcze jajko, wodę, mąkę i cukier z prawdziwą wanilią (można go zrobić samemu w domu). Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni formujemy i smażymy placuszki. Podajemy z jogurtem, malinami i nasionami słonecznika. Możesz również podawać z innymi twoimi ulubionymi dodatkami ;-)
Energia: 377 kcal
Białko: 23,5 g
Tłuszcz: 8,86 g
Węglowodany: 59,45 g
Błonnik: 7,8 g
Komentarze
Prześlij komentarz