Dwukolorowy wege pasztet

Hej, święta już za parę dni, więc na blogu nie może zabraknąć jakiegoś wielkanocnego przepisu. Będzie to pasztet wegetariański, ale nie taki zwyczajny - dwukolorowy. U mnie na święta zawsze jest pasztet, nie wiem dlaczego, ale zawsze wegetariański choć wszyscy domownicy jedzą mięso. W tym roku postanowiłam trochę zaszaleć i zrobić dwie masy, zainspirowała mnie jedna z gazet, które ostatnio przeglądałam. Ale co będę dużo pisać przejdźmy do konkretów. Co będzie potrzebne? (może jeszcze się wybierzecie na zakupy)




  • 250 g ciecierzycy
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kilka suszonych pomidorów
  • 4 jajka
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kumin, ostra i słodka papryka po 2/3 łyżeczki
  • curry, majeranek, estragon, pieprz po 1/4 łyżeczki
  • sól do smaku


Wykonanie :
Ciecierzyce zalej wodą najlepiej na noc. Zmień wodę i gotuj do miękkości. Soczewice opłucz i również gotuj do miękkości. W między czasie obierz i pokrój cebule i czosnek. Następnie zeszklij na 4 łyżkach oleju. Następnie umyj i posiekaj szpinak, podsmaż na dwóch łyżkach oleju. Do ciecierzycy dodajemy połowę cebuli i czosnku, koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, 2 jajka, pestki dyni, kumin, papryki i sól - wszystko miksujemy. Do soczewicy dodajemy resztę cebuli i czosnku, szpinak, 2 jajka, bułkę tartą, curry, majeranek, estragon, pieprz i sól - wszystko miksujemy. Następnie do przygotowanych form (natłuszczonych, wylepionych papierem do pieczenia) nakładamy masy ja dałam najpierw czerwoną, a później zieloną (możesz zrobić odwrotnie jak uważasz). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 60 minut. Do piekarnika włożyłam garnek z wodą, aby nawilżyć powietrze. Pasztet gotowy 😀😉😁 Życzę smacznego 😘😎

Komentarze

Popularne posty