Dwukolorowy wege pasztet
Hej, święta już za parę dni, więc na blogu nie może zabraknąć jakiegoś wielkanocnego przepisu. Będzie to pasztet wegetariański, ale nie taki zwyczajny - dwukolorowy. U mnie na święta zawsze jest pasztet, nie wiem dlaczego, ale zawsze wegetariański choć wszyscy domownicy jedzą mięso. W tym roku postanowiłam trochę zaszaleć i zrobić dwie masy, zainspirowała mnie jedna z gazet, które ostatnio przeglądałam. Ale co będę dużo pisać przejdźmy do konkretów. Co będzie potrzebne? (może jeszcze się wybierzecie na zakupy)
Wykonanie :
Ciecierzyce zalej wodą najlepiej na noc. Zmień wodę i gotuj do miękkości. Soczewice opłucz i również gotuj do miękkości. W między czasie obierz i pokrój cebule i czosnek. Następnie zeszklij na 4 łyżkach oleju. Następnie umyj i posiekaj szpinak, podsmaż na dwóch łyżkach oleju. Do ciecierzycy dodajemy połowę cebuli i czosnku, koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, 2 jajka, pestki dyni, kumin, papryki i sól - wszystko miksujemy. Do soczewicy dodajemy resztę cebuli i czosnku, szpinak, 2 jajka, bułkę tartą, curry, majeranek, estragon, pieprz i sól - wszystko miksujemy. Następnie do przygotowanych form (natłuszczonych, wylepionych papierem do pieczenia) nakładamy masy ja dałam najpierw czerwoną, a później zieloną (możesz zrobić odwrotnie jak uważasz). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 60 minut. Do piekarnika włożyłam garnek z wodą, aby nawilżyć powietrze. Pasztet gotowy 😀😉😁 Życzę smacznego 😘😎
- 250 g ciecierzycy
- 250 g zielonej soczewicy
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kilka suszonych pomidorów
- 4 jajka
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki bułki tartej
- kumin, ostra i słodka papryka po 2/3 łyżeczki
- curry, majeranek, estragon, pieprz po 1/4 łyżeczki
- sól do smaku
Wykonanie :
Ciecierzyce zalej wodą najlepiej na noc. Zmień wodę i gotuj do miękkości. Soczewice opłucz i również gotuj do miękkości. W między czasie obierz i pokrój cebule i czosnek. Następnie zeszklij na 4 łyżkach oleju. Następnie umyj i posiekaj szpinak, podsmaż na dwóch łyżkach oleju. Do ciecierzycy dodajemy połowę cebuli i czosnku, koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, 2 jajka, pestki dyni, kumin, papryki i sól - wszystko miksujemy. Do soczewicy dodajemy resztę cebuli i czosnku, szpinak, 2 jajka, bułkę tartą, curry, majeranek, estragon, pieprz i sól - wszystko miksujemy. Następnie do przygotowanych form (natłuszczonych, wylepionych papierem do pieczenia) nakładamy masy ja dałam najpierw czerwoną, a później zieloną (możesz zrobić odwrotnie jak uważasz). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 60 minut. Do piekarnika włożyłam garnek z wodą, aby nawilżyć powietrze. Pasztet gotowy 😀😉😁 Życzę smacznego 😘😎
Komentarze
Prześlij komentarz