Grilowanie
Zbliżający się maj jest idealną porą na grillowanie. Dlatego chcę trochę przybliżyć tę metodę przygotowywania potraw. Każdy z Nas lubi spędzać czas z rodziną podczas grillowania. A jeszcze ta masa przeróżnych potraw: boczek, karkówka, szaszłyki i tradycyjna kiełbasa. Jednak coraz częściej na ruszcie pojawiają się warzywa i ryby. Czy grillowanie jest zdrowe ? Nie do końca, ale pokaże wam co zrobić by było zdrowsze 😉Można dostrzec wiele niby zalet tej metody na przykład wytapianie się tłuszczu podczas ogrzewania. Można pomyśleć tłuszcz się wytopił - to potrawa dostarcza mniej energii (kalorii).
UWAGA!!! Ale podczas wycieku tego tłuszczu, następnie jego spalania wytwarzają się związki takie jak: aminy heterocykliczne, nitrozoaminy, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne czy akryloamid. Wykazano, że związki te posiadają właściwości rakotwórcze. W szczególności nowotworów jelita grubego oraz trzustki. Nie musimy rezygnować z potraw z grilla, wystarczy wprowadzić tylko kilka zmian. A teraz kilka wskazówek, co zrobić by grillowanie było zdrowsze:
Bibliografia:
UWAGA!!! Ale podczas wycieku tego tłuszczu, następnie jego spalania wytwarzają się związki takie jak: aminy heterocykliczne, nitrozoaminy, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne czy akryloamid. Wykazano, że związki te posiadają właściwości rakotwórcze. W szczególności nowotworów jelita grubego oraz trzustki. Nie musimy rezygnować z potraw z grilla, wystarczy wprowadzić tylko kilka zmian. A teraz kilka wskazówek, co zrobić by grillowanie było zdrowsze:
- Na początku - HIGIENA- pamiętaj, czyść ruszt z resztek jedzenia i tłuszczu. To one mogą ulegać spalaniu i wytwarzać negatywne związki;
- Wybierając mięso na grilla sięgaj po produkty chude, pozbawione przerostu tłuszczu;
- Marynuj mięso. Zioła (np.: czosnek, tymianek ) zawierają antyoksydanty, które przeciwdziałają szkodliwym związkom. Marynata tworzy również ochronną warstwę ochroną między produktem a ogniem;
- Gdy kupujesz mięso już zamarynowane zwróć uwagę na jego jakość ( czy nie jest mocno poprzerastane tłuszczem);
- Zaleca się mniejsze i cieńsze kawałki, dzięki czemu czas smażenia się skraca;
- Dawaj potrawy dopiero na żar, a nie na bezpośredni ogień;
- Dodatkiem do potraw z grilla powinny być warzywa i owoce w postaci surówek i sałatek (zawierają antyoksydanty, które przeciwdziałają aminom heterocykliczne, nitrozoaminy,...)
- Podczas rozpalanie nie używaj rozpałki, a jeśli z niej korzystasz odczekaj zanim dasz potrawę na ruszt;
- Nie używaj aluminiowych tacek lub foli, ponieważ zawarte w nich aluminium przechodzi do potraw;
- Zwróć uwagę by tłuszcz nie ociekał z potraw na żar;
- Nie grilluj produktów mrożonych, ponieważ z zewnątrz mogą być gotowe lub nawet zwęglone, a w środku surowe;
- Pamiętaj! By grillowanie nie było codzienną techniką przygotowywania potraw.
Bibliografia:
- https://dietetykpro.pl/artykul/99/zdrowe-grillowanie-jest-mozliwe/
- https://dietetycy.org.pl/jak-grillowac-bezpiecznie-dla-zdrowia-2/
Komentarze
Prześlij komentarz