Ksylitol jako zamiennik cukru

Dziś kilka słów o ksylitolu...

Ksylitol to substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach i warzywach między innymi w śliwka, malinach. Jest stosowany jako niskokaloryczny środek słodzący. Jest również stosowany jako dodatek do żywności (E-967), który jest bezpieczny dla dzieci i dorosłych. Czasami nazywany również cukrem brzozowym, ponieważ był produkowany z drewna brzozowego. Wyglądem przypomina zwykły cukier. Jest to biały bezwonny, krystaliczny proszek. Jeśli chodzi o stopień słodkości jest on porównywalny z cukrem. Posiada natomiast o 40% mniejszą wartość energetyczną.

1 łyżeczka cukru białego dostarcza 20 kcal
1 łyżeczka ksylitolu dostarcza 12 kcal


Ksylitol nie ulega karmelizacji. Jest idealnym zamiennikiem cukru dla osób na diecie odchudzającej oraz chorujących na cukrzycę. Jego używanie wiąże się ze znacznym zmniejszeniem próchnicy, utratą masy ciała, a dzięki powolnemu procesowi wchłaniania i metabolizowania stabilizuje glikemię i obniża poziom insuliny. Badania wykazały również korzystny wpływ na rozwój flory jelitowej. Ksylitol działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwdrożdżycowo, dzięki czemu może być stosowany jako naturalny środek przeciwdziałający grzybicy, infekcjom oraz stanom zapalnym. Związek ten korzystnie wpływa na mineralizację kości oraz wchłanianie wapnia w jelitach. Ksylitol spowalnia opróżnianie żołądka.


Bibiografia:
  • Grembecka M.:KSYLITOL – ROLA W DIECIE ORAZ PROFILAKTYCE I TERAPII CHORÓB CZŁOWIEKA; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 3, str. 340 – 343
  • Zdrojewicz Z.,Kocjan O.,Idzior A.:Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy;Med Rodz 2015; 2(18): 89-93

Komentarze

Popularne posty