Inna odsłona dietetyka
Witaj, pora napisać kilka słów o tym, co robię na co dzień. Jak wiadomo studiuję, ale na uczelni poza zwykłymi zajęciami możemy w praktyce zobaczyć na czym polega nasz zawód. Większości ludzi wydaje się, że praca dietetyka polega tylko i wyłącznie na układaniu jadłospisów dla pacjentów w gabinecie lub chodzeniu po oddziałach w szpitalu i rozdawanie obiadów. Nie! Nasza praca polega również na edukowaniu społeczeństwa w różnych dziedzinach odżywiania. W przeciągu ostatnich dwóch tygodni właśnie w ramach zajęć uczelnianych wraz z koleżankami edukowałam młodzież klasy 6 i 7 szkół podstawowych na temat szkodliwych właściwości cukru. Było to dla mnie zupełnie nowe doświadczenie! Wielka lekcja dla mnie o tym jak powinno się pracować z dziećmi, aby w sposób prosty i dla nich zrozumiały przekazać ważne informacje. Mam wielką nadzieje, że udało nam się podołać tak trudnemu zadaniu. W ramach naszych zajęć badaliśmy zawartość cukru w popularnych wśród młodzieży produktach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że taki zwykły jogurt owocowy (400g) zawiera w sobie, aż 20 KOSTEK CUKRU. Przedstawiano popularne zamienniki cukru, takie jak ksylitol, stewia oraz erytrytol. Młodzież mogła również spróbować podanych zamienników. Przygotowałyśmy także kilka atrakcji. Już wkrótce zapowiada się kolejne spotkanie z młodzieżą. Nie mogę się już doczekać! 😊 A teraz zapraszam do obejrzenia kilku fotek z naszych warsztatów 😉
Komentarze
Prześlij komentarz