Pudding z siemienia lnianego

Witajcie, coraz częściej spotykam się w restauracjach i kawiarniach z puddingiem z nasion chia. Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tego właśnie puddingu. Mimo, że nasiona chia są już coraz bardziej dostępne w sklepach, postanowiłam wykorzystać nasz swojski produkt, czyli siemię lniane. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Co będzie potrzebne?

  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1 szklanka mleka 2% (250 ml) 
  • 3 łyżki czarnej porzeczki (ja skorzystałam z resztek z kompotu, ale może być mrożona)
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
Wykonanie:
Siemię lniane zalewam mlekiem i pozostawiam na noc lub dłużej, zależy jaką będzie mieć konsystencje. Jeśli jest rzadkie jeszcze zostawiam, przez cały czas przechowuje w lodówce! Gdy konsystencja będzie odpowiednia, rozlewam do szklanek. Następnie przygotowuje mus: banan, porzeczkę i syrop z agawy, wszystko miksuje. Mus nakładam na górę. Gotowe!  Smacznego 😊


Komentarze

Popularne posty