Pudding z siemienia lnianego
Witajcie, coraz częściej spotykam się w restauracjach i kawiarniach z puddingiem z nasion chia. Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tego właśnie puddingu. Mimo, że nasiona chia są już coraz bardziej dostępne w sklepach, postanowiłam wykorzystać nasz swojski produkt, czyli siemię lniane. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Co będzie potrzebne?
Siemię lniane zalewam mlekiem i pozostawiam na noc lub dłużej, zależy jaką będzie mieć konsystencje. Jeśli jest rzadkie jeszcze zostawiam, przez cały czas przechowuje w lodówce! Gdy konsystencja będzie odpowiednia, rozlewam do szklanek. Następnie przygotowuje mus: banan, porzeczkę i syrop z agawy, wszystko miksuje. Mus nakładam na górę. Gotowe! Smacznego 😊
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1 szklanka mleka 2% (250 ml)
- 3 łyżki czarnej porzeczki (ja skorzystałam z resztek z kompotu, ale może być mrożona)
- 1 banan
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Siemię lniane zalewam mlekiem i pozostawiam na noc lub dłużej, zależy jaką będzie mieć konsystencje. Jeśli jest rzadkie jeszcze zostawiam, przez cały czas przechowuje w lodówce! Gdy konsystencja będzie odpowiednia, rozlewam do szklanek. Następnie przygotowuje mus: banan, porzeczkę i syrop z agawy, wszystko miksuje. Mus nakładam na górę. Gotowe! Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz