Czas na zupę brokułową

Witajcie, wreszcie nadszedł czas na przepis na zupę😊. Dziś takie połączenie zupy jarzynowej z krupnikiem. Ja bardzo lubię takie warzywne zupy. Są alternatywą dla tradycyjnego rosołu, dodatkowo dostarczają warzyw, których my jemy mało. Brokuł, marchewka oraz kasza to bardzo dobre połączenie. Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na moją wersje zupy brokułowej😊.

Składniki:
1 główka brokuła
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
1 szklanka
kaszy jęczmiennej
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka mąki
zielona cebulka
sól, pieprz, oregano

Wykonanie:
Brokuł i marchew przygotowujemy (myjemy, obieramy, kroimy). Wrzucamy go garnka i zalewamy około 1 litrem wody. Następnie na maśle i oleju podsmaż cebule i czosnek (pokrojony w kostkę). Do tego dodajemy kaszę jęczmienną i wszystko gotujemy do miękkości. Dodajemy jeszcze około 2 litry wody. Następnie mieszamy pół szklanki wody i łyżki mąki, aby zagęścić naszą pyszna zupę. Dalej doprawiamy do smaku przyprawami. Po nałożeniu na talerz posypujemy zielona cebulka. Smacznego 😊😁


Komentarze

Popularne posty