Leczo

Witam, dziś przyszła pora na przygotowanie lecza. Czy u Ciebie w domu również przygotowuje się takie danie. Latem ta potrawa bardzo często króluje w moim jadłospisie. Jest szybka w przygotowaniu oraz bogata w warzywa, których najczęściej jemy jednak za mało. Dodatkowo to danie jest uniwersalne pod względem dodatku węglowodanowego, a więc możemy je zjadać razem z pieczywem, ryżem, kaszą czy makaronem. Potrawa ta może spełnić się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Przygotowując to danie przypominają mi się chwile gdy mieszkałam na stancji podczas moich poprzednich studiów, mama zawsze latem przygotowywała mi leczo do słoików. Później w czasie roku akademickiego przygotowywałam je jako szybki obiad. W razie potrzeby możesz również przygotować te danie do słoików i mieć na zimowe dni. Pamiętaj tylko aby do każdego słoika na górę dodać łyżkę oleju i oczywiście pasteryzować, aby dłużej przetrwały.




Składniki: ( 4 porcje)
  • 3 żółte cukinie około 1kg
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g mrożonych leśnych grzybów
  • 3 kiełbasy śląskie
  • około 1/2 butelki passaty pomidorowej czyli około 350 g
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, papryka
  •  mieszanka ziół śródziemnomorskich
  • kasza jako dodatek (u mnie była to mieszanka kaszy jęczmiennej, gryczanej białej oraz jaglanej)
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy i jeśli jest taka potrzeba to obieramy. Cebule i czosnek kroimy w kostkę i odsmażamy na oleju. Kolejno dodajemy grzyby i kiełbasę (oczywiście również pokrojoną w plasterki). Następnie kroimy w cieniutkie plasterki lub na tarce cukinie - stopniowo dodajemy ją do reszty składników. Również w plasterki kroimy paprykę oraz pomidora, które również dodajemy do reszty. W między czasie cały czas pilnujemy aby nasze składniki się nie przypaliły, ewentualnie możemy je podlać wodą. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie to wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką oraz ziołami. Tak jak wspomniałam wcześniej można podawać z różnymi dodatkami. Smacznego ;-)

Komentarze

Popularne posty