Sernik owocowy bez cukru
Pora wreszcie wyczarować jakieś ciasto. Mamy teraz tyle różnych darów przyrody: truskawki, czereśnie, morelki, brzoskwinie, nektarynki czy borówki... Można by tak wymieniać bez końca. Należy więc korzystać z tego co akurat teraz jest dostępne. Możemy przygotowywać konfitury, kompoty lub po prostu mrozić (zimą będą idealne na koktajl lub do owsianki). W moim ogródku sezon na truskawki już się kończy, więc postanowiłam przygotować sernik truskawkowy bez cukru. Prowadząc warsztaty na temat cukru, postanowiłam ograniczyć go do minimum. W domu jest bardzo ciężko z potrawami bez cukru. Domownicy twierdzą, że wszystko co przygotuje nie jest słodkie, a ja mam inne wrażenie. Tak więc teraz na blogu możecie się spotkać z przepisami bez cukru lub z zamiennikami cukru.
Składniki:
- około 500 gram truskawek
- duży kubek jogurtu naturalnego około 400 gram
- 250 gram sera białego chudego
- 5 łyżek erytrytolu (możesz wykorzystać inny zamiennik lub cukier i dosłodzić według smaku)
- 5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki ciepłej wody
Truskawki umyłam i usunęłam szypułki, następnie wrzuciłam do garnka i zmiksowała. Kolejno dodałam jogurt i erytrytol - miksowałam dalej. W między czasie rozpuściłam żelatynę w wodzie oraz rozdrobniłam twaróg. Następnie do masy truskawkowej dodałam twaróg i żelatynę. Wszystko zmiksowałam na gładką masę. Włożyłam na 10 minut do lodówki, gdy już zaczęło gęstnieć wylałam do formy tortowej. Włożyłam z powrotem do lodówki na kilka godzin, aż stężeje. Czekam na wasze opinie ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz