A może cukinia ?


Cukinia to warzywo, z którego można przyrządzić chyba wszystko. Pamiętam jak w zeszłym roku próbowałam zrobić dżem właśnie z cukinii i był naprawdę pyszny. Dużo słyszymy o plackach czy ciastach z cukinii. Można ją stosować jako dodatek lub kluczowy składnik dania. Ale przekonajmy się jakie właściwości zdrowotne posiada to warzywo. Na początek należy powiedzieć, że możemy spożywać zarówno kwiaty jak i owoce cukinii. Jak widać wyżej cukinia należy do warzyw nisko kalorycznych, ponieważ aż w 90 % składa się z wody. Jest bogata w potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K , B1 i beta-karoten. Warzywo to wykazuje właściwości odkwaszające oraz nie obciąża naszego przewodu pokarmowego. Zalecana jest u osób na dietach niskoenergetycznych oraz łatwostrawnych. Polecana również dzieciom ze względu na swój łagodny smak oraz wartości.

Komentarze

Popularne posty