Placuszki z żółtej cukini bez jajek
Sezon letni w pełni, więc pora na przygotowanie letnich potraw. Dziś przyszedł czas na cukinie. Jeśli nie macie ogródka z warzywami to na słowo cukinia pewnie macie przed oczami zielone owalne warzywo. U mnie w ogródku niestety w tym roku cukinia nie zagościła, ale dostałam ją od siostry i w dodatku w wersji żółtej. Cukinia jest warzywem uniwersalnym - można z niej przygotować wszystko. A więc korzystajmy z niej, bo jest niskokaloryczna ( ponieważ w dużej ilości składa się z wody) oraz zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Postaram się pokazać Wam jak najwięcej fajnych przepisów z cukinia w roli głównej. Teraz przejdźmy do przepisu, pamiętajmy jednak, że można wykorzystać również zieloną cukinie czy bardzo podobny kabaczek.
- jedna mała żółta cukinia około 350g
- 1 cebula ok 50g
- 2 łyżki mleka 1,5 % tłuszczu
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki mąki żytniej
- sól, pieprz, papryka
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebule oraz wszystkie pozostałe składniki dodajemy do cukinii. Na rozgrzaną patelnie lekko natłuszczoną olejem nakładamy masę formując placuszki. Z tego przepisu wyszło około 20 placków. ja podałam je z jogurtem i natką pietruszki, możesz również podawać z sosem pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz