Kisiel śliwkowy

Witaj, za oknem już coraz bardziej czuć jesień. To odpowiednia pora, aby jej bogactwa zagościły również na naszych talerzach. Dziś przedstawie Wam przepis na kisiel śliwkowy. Na targach lub straganach lady, aż uginają się od nich. Przepis jest bardzo aromatyczny i chyba można powiedzieć, że rozgrzewający. A więc zapraszam do zapoznania się z przepisem ;-)



Składniki: (przepis na 4 porcje)
  • około 600g śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
Wykonanie:
Śliwki umyć, usunąć pestkę i podzielić na ćwiartki. Tak przygotowane śliwki wrzucamy do garnka, dodajemy około pół szklanki wody i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce już trochę zmiękną dodajemy miód i przyprawy. Następnie w 1/4 szklance wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Gdy kisiel będzie wrzeć wlewamy mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszamy, gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia. W między czasie przygotowujemy posypkę - mieszamy otręby, płatki i wiórki kokosowe. Kisiel przelewamy do salaterek i posypujemy posypką. Smacznego ;-)

Komentarze

Popularne posty