Tarta z leśnymi grzybami

Nadeszła pora na wycieczki do lasu na grzyby. Ja ostatnio bardzo często wędruje i zbieram grzyby. Szukałam przepisu, w którym można wykorzystać grzyby leśne. U mnie w domu przeważnie dodaje się je do jajecznicy, ja chciałam jakoś zmienić tę tradycje. I udało mi się znaleźć ciekawy przepis - tarta z grzybami. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Zapraszam do przepisu 😀



Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki żytniej
  • 50 g mąki pszennej
  •  100 g masła
  • 1 jajko
  • sól
Składniki na farsz:
  • około 200 g grzybów leśnych
  •  1 cebula
  •  2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 plastry sera feta
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy na około 30 minut do lodówki.  Na maśle smażymy cebule oraz grzyby (wcześniej oczyszczone). Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie natłuszczamy formę do tarty oraz rozwałkowujemy ciasto i wykładamy do formy. Lekko dziurawimy ciasto widelcem. Następnie nakładamy grzyby na ciasto. Kolejno łączymy jajko z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Przygotowaną masę wylewamy na tartę. Na górze rozsypujemy kawałki sera feta. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypujemy natką pietruszki. Smacznego 😉

PS. Możemy tartę jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Komentarze

Popularne posty