Tarta z leśnymi grzybami
Nadeszła pora na wycieczki do lasu na grzyby. Ja ostatnio bardzo często wędruje i zbieram grzyby. Szukałam przepisu, w którym można wykorzystać grzyby leśne. U mnie w domu przeważnie dodaje się je do jajecznicy, ja chciałam jakoś zmienić tę tradycje. I udało mi się znaleźć ciekawy przepis - tarta z grzybami. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Zapraszam do przepisu 😀
Składniki na ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy na około 30 minut do lodówki. Na maśle smażymy cebule oraz grzyby (wcześniej oczyszczone). Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie natłuszczamy formę do tarty oraz rozwałkowujemy ciasto i wykładamy do formy. Lekko dziurawimy ciasto widelcem. Następnie nakładamy grzyby na ciasto. Kolejno łączymy jajko z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Przygotowaną masę wylewamy na tartę. Na górze rozsypujemy kawałki sera feta. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypujemy natką pietruszki. Smacznego 😉
PS. Możemy tartę jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki żytniej
- 50 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- sól
- około 200 g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 plastry sera feta
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- tymianek
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy na około 30 minut do lodówki. Na maśle smażymy cebule oraz grzyby (wcześniej oczyszczone). Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie natłuszczamy formę do tarty oraz rozwałkowujemy ciasto i wykładamy do formy. Lekko dziurawimy ciasto widelcem. Następnie nakładamy grzyby na ciasto. Kolejno łączymy jajko z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Przygotowaną masę wylewamy na tartę. Na górze rozsypujemy kawałki sera feta. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypujemy natką pietruszki. Smacznego 😉
PS. Możemy tartę jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz