Buraczna fantazja
Ostatnio czytałam książkę, w której był artykuł właśnie o burakach. Był tam również przepis na pastę z buraka. Postanowiłam spróbować, czy jest to smaczne? I teraz chce się z Tobą podzielić trochę zmodyfikowanym przepisem na pastę z buraków. Warzywo to cenione jest przede wszystkim przez osoby chorujące na anemię. Również posiada właściwości regulujące ciśnienie krwi ( dzięki duże zawartości potasu, aż 348 mg obniża ciśnienie krwi). Jednak mało kto wie, że spożywanie buraków wpływa na lepsze dotlenie i dokrwienie mózgu, co powoduje poprawę pamięci. Udowodniono także, że buraki wykazują działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne. Wkrótce może również pojawić się kolejny przepis z burakami w roli głównej, bo chodzi mi coś po głowie, ale na razie nie zdradzam szczegółów. Zapraszam do przepisu ;-)
Składniki:
Wykonanie:
Umyte i obrane buraki owijamy w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż będą miękkie lub po prostu, gdy coś innego pieczesz w piekarniku to włóż tam buraki. Buraki miksujemy i dodajemy wszystkie składniku. Doprawiamy do smaku 😊
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Umyte i obrane buraki owijamy w folie aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż będą miękkie lub po prostu, gdy coś innego pieczesz w piekarniku to włóż tam buraki. Buraki miksujemy i dodajemy wszystkie składniku. Doprawiamy do smaku 😊
Komentarze
Prześlij komentarz