Zapiekanka Brokułowa


Witam, trochę mnie tu nie było, ale powracam z przepisem na zapiekankę. Można go wykorzystać jako obiad lub kolację. Przygotowanie zajmuje około godziny, ale efekt jest wart tego czasu. 😉Do takiej zapiekanki można wykorzystać mnóstwo różnych warzyw. Ja postawiłam na brokuła, którego uwielbiam. Możesz również eksperymentować i wykorzystywać resztki z obiadu z poprzedniego dnia, by nic się nie zmarnowało. Zapraszam do przepisu 😊




Składniki: (dla czterech osób)
  • główka brokuła
  • 100g makaronu pełnoziarnistego lub pszennego
  • garść szpinaku
  • 1 pomidor
  • 3 sztuki kiełbasy
  • 100g  serka mascarpone
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 30 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • zioła włoskie
Wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki, doprowadzamy do wrzenia. Makaron gotujemy al dente. W miedzyczasie myjemy szpinak i pomidor. Wszystkie pozostałe składniki kroimy w plastry (szpinak, pomidor, kiełbasa). Mieszamy jogurt naturalny z serkiem mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą układamy wszystkie składniki. Następnie polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty