Mus Jabłkowy

Lato w pełni, jabłonka w moim ogródku w tym roku obficie pokryła się owocami. Są to jabłka zwane papierówkami - bardzo słodkie i miękkie. Z drzewa spadają sporymi garściami. Już powoli kończą mi się pomysły, co z nich zrobić. Najczęściej kończą w jednym z tradycyjnych przetworów jaki się robi u mnie w domu od pokoleń. I tym przepisem się dziś z Wami podzielę. Na początek chciałabym przypomnieć kilka informacji o jabłkach. https://pusty-talerz.blogspot.com/2017/11/z-jabkiem-na-ty.html

 Składniki:
  • jabłka papierówki

Wykonanie:
Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze części. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody i dusimy na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują, rozpadną. Gdy osiągną konsystencję musu jabłka są już gotowe, możesz dodać cukru jeśli są dla ciebie za kwaśne. Gorący mus przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 20 minut.
Mus jabłkowy można wykorzystać jako wkład do szarlotki, dodatek do owsianki, naleśników, pancakesów oraz jako zamiennik jajka w potrawach dla wegetarian.

Komentarze

Popularne posty